top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαρία Φούντα

Πώς θα μπει στη ζωή των παιδιών μας, η νέα μας σχέση;

Όταν ένα ζευγάρι προχωρήσει στις διαδικασίες του διαζυγίου, και οι δύο σύντροφοι έχουν δικαίωμα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν μία νέα σχέση. Όταν όμως υπάρχουν παιδιά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Χρειάζεται να γίνουν λεπτοί χειρισμοί, με γνώμονα πάντα τη προστασία των παιδιών μας. Υπάρχουν διάφορες συμπεριφορές που πρέπει να προσέξουμε και πάνω από όλα να σεβαστούμε και να διαχειριστούμε κατάλληλα, τις όποιες συναισθηματικές δυσκολίες παρουσιάσει το παιδί μας.


Έχουν δικαίωμα σε μία νέα σχέση οι διαζευγμένοι γονείς;


Φυσικά και ναι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεστε ενοχές επειδή επιθυμείτε να προχωρήσετε τη ζωή σας. Κάθε οικογένεια γνωρίζει καλύτερα από κάθε εξωτερικό παρατηρητή τους πραγματικούς λόγους που τους οδήγησαν σε ένα διαζύγιο και η κριτική του περίγυρου θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που σας απασχολεί. Αν μία νέα σχέση ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και διέπεται από αμοιβαίο σεβασμό, έχετε κάθε δικαίωμα σε μία δεύτερη ευκαιρία ευτυχίας.


Υπάρχει κατάλληλη στιγμή και κατάλληλος τρόπος να γνωρίσουν τα παιδιά τη νέα μας σχέση;


Ίσως είναι σημαντικό να τονίσω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να γνωρίζουμε στα παιδιά μας όλα μας τα φλέρτ. Μόνο εάν μία σχέση ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και διέπεται από αμοιβαίο σεβασμό, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία γνωριμία με τα παιδιά.


Πρώτα από όλα, αν είμαστε εμείς οι ίδιοι σίγουροι για την επιλογή μας, σίγουρα όλα θα έχουν την κατάλληλη έκβαση. Εάν υπάρχουν σωστές και στέρεες βάσεις, στη σχέση με το νέο μας σύντροφο και αποδοχή και επιθυμία να μας υποστηρίξει και να συμμετέχει μαζί μας στην ανατροφή των παιδιών μας, τότε χρειάζεται σταδιακά να γίνει αυτή η νέα γνωριμία.


Σίγουρα αν αυτή η σχέση προϋπήρχε ή ήρθε πολύ κοντά χρονικά στην ανακοίνωση του διαζυγίου, δεν είναι θεμιτό να ανακοινωθεί άμεσα. Οφείλουμε να δώσουμε χρόνο στα παιδιά να προσαρμοστούν στην αλλαγή που ήδη βιώνουν. Τα παιδιά έπειτα από ένα διαζύγιο νιώθουν πως έχουν χάσει την αγάπη των γονιών τους. Αν παρουσιάσουμε και μία νέα σχέση τόσο άμεσα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα κλονίσουμε. Διαβάστε επίσης Οι αλλαγές που προκαλεί το διαζύγιο στη ζωή των παιδιών


Όταν έρθει ο κατάλληλος καιρός κατά την κρίση μας και γίνει η ανακοίνωση στα παιδιά, οφείλουμε να τα ρωτήσουμε πως νιώθουν. Να συζητήσουμε μαζί τους, να είμαστε ειλικρινείς και να τα παροτρύνουμε να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο. Τα παιδιά εκφράζουν τις δυσκολίες τους πολύ διαφορετικά από τους μεγάλους, οπότε πρέπει να είμαστε συντονισμένοι μαζί τους και να τα παρατηρούμε προσεκτικά.


Η γνωριμία με τη νέα μας σχέση, θα ήταν ιδανικό να γίνει σταδιακά. Προτείνεται να επιλέγονται ουδέτερα μέρη συνάντησης και όχι το σπίτι. Ποτέ δεν πιέζουμε τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν όπως εμείς επιθυμούμε, ακόμα και αν η αντίδρασή τους δεν είναι αποδεκτή. Και σίγουρα κρίνεται απαγορευτική η όποια προσβολή ή επίπληξη μπροστά στον «ξένο» άνθρωπο.

Μην ξεχνάμε πως και για εκείνα είναι μία μεγάλη αλλαγή και έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλες συναισθηματικές διακυμάνσεις, όπως ζήλια, λύπη, φόβο, ανασφάλεια και αγωνία. Η ντροπή είναι το τελευταίο συναίσθημα που θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν.

Είναι σημαντική η ενημέρωση του πρώην συζύγου;


Θεωρώ πως κανείς δεν θα ήθελε να έρθει προ εκπλήξεως σε μία τέτοια κατάσταση. Κάτι τέτοιο μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα είχε στα παιδιά. Ο λόγος που πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον πρωήν σύντροφο δεν είναι για να απολογηθούμε, αλλά γιατί χρειάζεται να κατανοήσουμε πως η ανατροφή των παιδιών αφορά και τους δύο. Αν εμείς οι ίδιοι τον σεβαστούμε και τον ενημερώσουμε, θα χτίσουμε σταδιακά τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία που χρειάζεται να υπάρχουν για τη σωστή και κοινή ανατροφή των παιδιών. Οτιδήποτε άλλο, ουσιαστικά βάζει μπροστά τον εγωισμό και τα προσωπικά μας συμφέροντα, παραμερίζοντας την ανάγκη των παιδιών για ψυχική ηρεμία και οικογενειακή θαλπωρή. Χρειάζεται να κρατάμε πάντα στο μυαλό μας, ότι αυτοφροντίδα του γονέα είναι σημαντική και μία νέα, υγιής συντροφική σχέση σίγουρα την ενισχύει.


Οι προσωπικές σας διαφωνίες για το οτιδήποτε, αλλά και για τη νέα σας σχέση, αφορούν εσάς και τα παιδιά, τα οποία δεν θα πρέπει να είναι μέρος τους. Θα πρέπει να παραμένουν ουδέτερα και να επενδύετε σε εκείνα, ως κοινή σας προταιρεότητα και όχι ως μάρτυρες υπεράσπισης σας. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουν άβολα και ότι προδίδουν κάποιον, αν έχουν μία όμορφη και υγιή σχέση με το νέο σύντροφο. Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους.


Πώς θα διατηρηθούν οι ισορροπίες;


Χρειάζεται ο χρόνος να μοιράζεται ορθά. Να μη νιώθουν ότι σας αποσπούν και ότι σας μοιράζονται. Ειδικά αν είστε ο γονέας που δε μένει πλεόν μαζί, φροντίστε σε τακτά χρονικά διαστήματα να περνάτε χρόνο αποκλειστικά με τα παιδιά σας, χωρίς την παρουσία του συντρόφου. Διατηρήστε τη σχέση σας μαζί τους ανέπαφη. Η συγκατοίκηση καλό θα ήταν να έρθει πολύ αργότερα. Είναι μία θυσία που χρειάζεται να γίνει μέχρις ότου τα παιδιά νιώσουν οικειότητα και αποδοχή, και όχι παραβίαση.

Διαβάστε επίσης Διαζύγιο: Ορισμένες Χρήσιμες Συμβουλές Σίγουρα η ανάγκη μας και η αγωνία μας να νιώσουμε ξανά ευτυχισμένοι είναι μεγάλες. Μοιάζει να μας δίνεται μία νέα ευκαιρία στην ευτυχία. Μία ευκαιρία να διεκδικήσουμε ξανά όσα δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε. Σίγουρα ο γονεϊκός μας ρόλος δεν μπορεί να υποβιβάσει την ανάγκη μας για μοίρασμα και συντροφικότητα. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε άσχημα ή να αυτοσαμποτάρουμε κάθε νέα μας προσπάθεια, σα να μη μας αξίζει. Με υπομονή και καθαρή σκέψη, σίγουρα όλα θα έχουν το αποτέλεσμα που ονειρευόμαστε και τα παιδιά μας θα απολαμβάνουν όμορφες στιγμές με χαρούμενους και ψυχικά υγιείς γονείς.


Αρχική δημοσίευση

allaboutparents.gr | Positive Parenting

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, Pgd

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Υπερείδου 6, Ηλιούπολη

6945494044




12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page